Strony

niedziela, 3 września 2017

Konfitura z owoców leśnych.









 Smaczna i zdrowa konfitura z leśnych owoców, warto zrobić jej chociaż parę słoiczków. W zimie będzie nam przypominać zapach lata. 

Składniki :
0,5 l leśnych borówek
0,5 l leśnych poziomek
0,5 l leśnych jeżyn
45 dkg cukru
Sposób wykonania :
 Owoce dokładnie opłucz, osącz na sitku z nadmiaru wody, wsyp do rondla ( najlepiej z grubym dnem ), wsyp cukier, wymieszaj. Rondel nakryj czystą ściereczką i odstaw na 2-3 godziny, aby owoce puściły trochę soku. Jeśli chcesz możesz je trochę rozgnieść. Następnie rondel z owocami postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Smaż owoce przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając owoce drewnianą łyżką lub potrząsając rondlem. Gorącą konfiturą przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Rada : Zamiast leśnych jeżyn i poziomek  możesz użyć tych z ogrodu.  



                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz