Strony

piątek, 8 września 2017

Domowy ketchup - zdrowy i smaczny.








 Domowy ketchup jest najzdrowszy, nie zawiera różnych szkodliwych dla naszego zdrowia dodatków. Dlatego warto zrobić go zrobić samemu. Oto przepis :

Składniki :
4 kg mięsistych pomidorów ( np. Lima )
3 średnie marchewki
2 nieduże pietruszki
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
2 płaskie łyżki soli
6 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka pieprzu
60 ml octu ( najlepiej winnego lub jabłkowego )
1-2 łyżki mielonej czerwonej papryki
1-2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ( opcjonalnie )

Mój ketchup się gotuje

Sposób wykonania :
 Pomidory opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę , obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz, pokrój drobno. Pomidory, marchew, pietruszkę , cebulę , czosnek wsyp do rondla ( najlepiej z grubym dnem ), postaw na małym ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zmiksuj ze blenderem na papkę. Następnie przetrzyj je przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek i łupinek. Uzyskaną masę wlej ponownie do rondla i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe składniki ( cukier, sól, pieprz, ocet, mieloną paprykę ), spróbuj czy ketchup ma odpowiedni smak, jeśli nie to dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorący ketchup rozlej do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Rada : Ketchup ze słoika możesz przełożyć do plastikowej butelki po kupnym ketchupie. Będzie wtedy wygodniej dozować ketchupem. Butelkę przed napełnieniem dokładnie umyj i wyparz gorącą wodą , osusz, a następnie dopiero napełnij Twoim domowym ketchupem.



                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz