Strony

środa, 30 sierpnia 2017

Syrop z bzu czarnego z przyprawami.








 Syrop ten jest niezastąpiony podczas dolegliwości przeziębieniowych. Pij po 1 łyżeczce co 2-3 godziny ( możesz wymieszać sok w szklance ciepłej, przegotowanej wody ) podczas przeziębień i chorobach dróg oddechowych. Zapraszam po przepis :

 Składniki :
6 dużych baldachów dojrzałego bzu czarnego
25 dkg cukru
100 ml wody
1 łyżeczka posiekanego na cienkie plasterki świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sposób wykonania :
 Bez czarny obierz z baldachów za pomocą widelca, opłucz na sicie lub cedzaku, odczekaj  kilka minut, aż nadmiar wody ocieknie. Wsyp do garnka lub rondla, dodaj goździki, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową , zalej wodą. Postaw na małym ogniu, doprowadź do zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Następnie odcedź sok przez gęste sitko lub gazę , wlej ponownie do garnka, wsyp cukier, wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru ( około 10 minut ). Gorący sok wlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 
  
 Rada : Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce szczelnie zamknięty.



                             Życzę zdrowia !


   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz