Składniki :
50 dkg mąki pszennej typ 2000
4 łyżki otrębów żytnich, owsianych lub innych
400 ml wody
1 łyżka cukru lub miodu
1 łyżeczka soli
3 dkg drożdży
1 łyżka ziaren słonecznika do posypania
Sposób wykonania :
Wodę wlej do miski, podgrzej na ogniu tak, aby była letnia. Dodaj do wody cukier, sól, drożdże, wymieszaj wszystko razem. Wsyp mąkę i otręby, wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia a boki, które nie są wyłożone papierem posmaruj tłuszczem np. smalcem. Ciasto wyrównaj łyżką , posyp ziarnami, lekko przyklep łyżką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aby wyrosło. Piec w temperaturze 200 C przez około 45-60 minut. Po upieczeniu wyjmij od razu chleb z formy, aby się nie spocił. Połóż go na drewnianej desce do wystygnięcia. Chleb możemy jeść po 12 godzinach.
Po wyjęciu chlebka z piekarnika zapach świeżo pieczonego chleba unosi się po całym domu.
Przepis ten znalazłem tutaj : Zjadam.pl
Życzę udanych wypieków !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz