Strony

piątek, 8 stycznia 2016

Torcik ''Kokosowa Hawana''.







Składniki :
Biszkopt na spód :
3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1/2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy ( opcjonalnie ) 
Beza kokosowa :
4 białka
2/3 szklanki cukru
20 dkg wiórków kokosowych
Masa:
1/2 l mleka
2 żółtka
2 i 1/2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg masła
1 puszka ananasów
Poncz :
100 ml rumu
sok z 1/2 cytryny 
Polewa :
10 dkg gorzkiej czekolady
2 łyżeczki mleka 
Sposób wykonania :
 Biszkopt na spód : Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitej piany, cały czas mieszając, stopniowo wlej olej, ocet,  a na końcu dodaj wymieszaną z proszkiem, kurkumą i przesianą mąkę. Ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozsmaruj po całej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 30 minut. Wystudź.
  Beza kokosowa : Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Następnie wsyp kokos, delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę ( o takich samych wymiarach jak na biszkopt na spód ) wyłożoną folią aluminiową i piec w temperaturze 180 C przez 30 minut. Gdy ciasto przestygnie zdejmij folię aluminiową.
 Masa: Odlej 1/2 szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszaj w nim obydwie przesiane mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko, mieszając, wlej rozrobione mleko z mąką i żółtkami. Cały czas mieszając gotuj przez 2 minuty. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo przestudzoną masę budyniową. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą ze sobą , dodaj odsączonego i pokrojonego w kostkę ananasa, wymieszaj. 
 Poncz : Rum wymieszaj z sokiem z cytryny i tak przygotowanym ponczem nasącz cały biszkopt przeznaczony na spód ciasta.
 Polewa :  W gorącej kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z mlekiem w małej miseczce lub garnuszku, wymieszaj.
 Złożenie torcika : Na nasączony biszkopt wyłóż masę z ananasem, równo rozsmaruj po całej powierzchni. Na masę połóż blat kokosowy, lekko dociśnij do masy. Ciepłą polewą pokrop ciasto po wierzchu. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie pokrój je na porcje. 


                          
                         SMACZNEGO !



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz