Strony

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Puszysty torcik truskawkowy.







Składniki :                          na tortownicę o średnicy 23 cm
Biszkopt :
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-truskawkowa :
24 dkg białego sera
45 dkg gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
50 dkg truskawek
Mus truskawkowy :
25 dkg truskawek
3/4 szklanki wody
galaretka truskawkowa
Dekoracja :
około 20 truskawek
150 ml śmietanki 30%
opakowanie "Śmietan-fixu"
łyżka cukru pudru
Sposób wykonania :
 Biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę , cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie cały czas mieszając dodaj stopniowo przesiane i wymieszane obie mąki z proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównaj.Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.
 Masa jogurtowo-truskawkowa : Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i odstaw do przestygnięcia. Truskawki umyj dokładnie, oczyść z szypułek, zmiksuj i przełóż do rondelka. Dodaj 4 łyżki wody, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i mieszając zagotuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Jogurt zmiksuj z serem na gładką masę , cały czas mieszając dodaj przygotowaną galaretkę z truskawkami oraz rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie razem wymieszaj.
 Złożenie ciasta : W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptowy i brzegi tortownicy obłóż dookoła przekrojonymi na pół truskawkami. Następnie wlej masę jogurtowo-truskawkową , przykryj drugim biszkoptem, lekko dociśnij. Wstaw ciasto na około 2 godziny do lodówki.
  Mus truskawkowy : Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudź. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, zmiksuj. Następnie dodaj przygotowaną galaretkę, dokładnie wymieszaj i wylej na wierzch schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aby mus dobrze stężał. 
  Dekoracja : Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem "Śmietan-fixu" i cukru pudru. Przełóż do szprycki i udekoruj torcik bombkami  ze śmietany. Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz. Na każdą bombkę połóż połówkę przekrojonej truskawki. Gotowe ! :)


                          

                         SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz