Składniki :
około 2,1/2 kg czerwonej papryki
8-10 ząbków czosnku
Marynata :
2 szklanki wody
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
4 gałązki rozmarynu
4 listki laurowe
1 szklanka octu winnego
Sposób wykonania :
Paprykę dokładnie opłucz, poukładaj na czystej blaszce ( możesz ją wyścielić folią aluminiową ) i opiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 200 C. Ostudź, zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne. Pokrój w szerokie paski. Wodę zagotuj z solą i octem. Do każdego słoika dodaj gałązkę rozmarynu, listek laurowy, 2 ząbki czosnku. Słoiki napełnij papryką , zalej gorącą marynatą. Do każdego słoika wlej po łyżce oleju, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz