Fot. © Diana Taliun - Fotolia.com |
Składniki :
3 świeże zielone sałaty
2 jajka ugotowane na twardo
3-4 łyżki śmietany 18 %
2 gałązki kopru
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą , posiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić,
dodać do niej śmietanę , pokrojony koperek, starte na dużych oczkach jajko ( jajko można też drobno posiekać nożem ), doprawić do smaku pieprzem i solą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa.
Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo
pokrojoną rzodkiewką !
Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam !
Smacznego ! ! !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz