Fot. © Diana Taliun - Fotolia.com |
Składniki :
1 średnia bulwa selera
1 cebula
2 jajka
1 pomidor
10 dkg szynki ( gotowanej )
zielona natka pietruszki
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
estragon
tymianek
Sos :
3-4 łyżki majonezu
sól
cukier
Sposób wykonania :
Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą. Selera gotować przez 7-8 minut, obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ugotowane na twardo jajka i szynkę pokroić w kostkę. Połączyć z selerem i cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany z solą i cukrem ), dokładnie wszystko razem wymieszać.
Rada : Seler można dać surowy, bez gotowania, trzeba go tylko obrać i dokładnie umyć.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz