Posiekana kapusta, cebula i marchewka. |
Składniki :
2 kg białej kapusty ( np. Amager, Kamienna Głowa )
1,25 kg marchewki
0,5 kg cebuli
0,5 kg kiszonych ogórków
50 dkg pieczarek
20 ziaren ziela angielskiego
40 ziaren pieprzu
6-7 listków laurowych
2 szklanki octu 10%
1 i 1/2 szklanki oleju
sól
2 łyżki gorczycy białej
10 dkg cukru
woda
Sposób wykonania :
Kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki lub talarki. Poszatkowaną kapustę , cebulę oraz marchewkę wsypać do dużego naczynia i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Sałatka ta jest smaczna, polecam !
Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie miała łagodniejszy smak oraz będzie zdrowsza dla naszego żołądka.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz