Strony

piątek, 3 października 2014

Powidło śliwkowe z węgierek.


Fot. © Dani Vincek - Fotolia.com

Składniki :
4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
2 kg cukru
Sposób wykonania :
 śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Można ewentualnie wlać 1/3 szklanki wody, aby śliwki się nie przypaliły. Rozgotować śliwki na papkę mieszając je od czasu do czasu. Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować przez 30 minut co pewien czas mieszając. Po ugotowaniu przestudzić, przykryć pokrywką i odstawić do następnego dnia. Powtarzać gotowanie i studzenie przez 4 dni, aż powidło będzie gęste, a zrobione łyżką zagłębienie długo będzie pozostawało widoczne na powierzchni. Gorące powidło przełożyć do czystych słoików ( do tego celu można użyć lelka z dużym otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. 

 Pamiętajmy przy sporządzaniu powideł z owoców, aby owoce były dojrzałe ( skórka śliwki powinna być lekko pomarszczona wokół ogonka ) wtedy nie trzeba będzie dodawać dużo cukru i długo smażyć. 

                           

                        Życzę Smacznego !




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz