Chałki drożdżowe z makiem |
Drożdże o nieświeżym zapachu i wyschnięte nie będą pracowały tak jak świeże. Ciasta upieczone z takich drożdży będą mało puszyste, twarde i będą się "rozlewać". Starajmy się więc zawsze używać świeżych drożdży do naszych wypieków, a zaoszczędzimy sobie i naszym gościom wielu niemiłych rozczarowań z upieczonych przez nas ciast, do których użyliśmy starych, nieświeżych drożdży.
Świeże drożdże możemy przechowywać w lodówce do 8 dni, pod warunkiem że zapakujemy je w folię lub zanurzymy w zimnej wodzie, gdzie pływając, świadczą że są świeże.
Możemy opakować szczelnie małe kawałki drożdży i przechowywać je zamrażalniku ( - 18 C ). Zamrożone drożdże przed użyciem należy aktywować w ciepłej wodzie ( nie gorącej ! ) lub mleku, przez około 15 minut.
Suszone drożdże możemy przechowywać przez 1 rok. Do pieczenia należy brać wówczas połowę ilości, podanej w przepisie dla drożdży świeżych.
Pozdrawiam cieplutko !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz