Strony

niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto makowo - brzoskwiniowe.






Składniki :
Biszkopt :
4 jajka 
10 dkg cukru
15 dkg mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Ciasto makowe :
6 białek
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
10 dkg białych wiórków kokosowych 
Krem :
6 żółtek
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
20 dkg masła
1 duża puszka brzoskwiń w syropie
1 cukier waniliowy 
Polewa :
20 dkg margaryny
25 dkg cukru
5 dkg ciemnego kakao 
Przygotuj również :
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 dżem wiśniowy
10 dkg sparzonych rodzynek
Sposób wykonania :
Biszkopt :  
 Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i krótka mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem, wkładamy do piekarnika ( 180 C ) i pieczemy na złoty kolor. Gotowy biszkopt studzimy.
Ciasto makowe :
 Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Mak mieszamy z wiórkami kokosowymi, wsypujemy do ubitych białek, lekko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na tą samą blachę w której pieczony był biszkopt, blaszkę wyścielamy papierem lub smarujemy tłuszczem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 C. Studzimy.
Krem :  
 Żółtka mieszamy z cukrem,cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niego masę z żółtek i cukru. Gotujemy na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy do przestudzonego kremu. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na kawałki i łączymy z kremem.
Polewa : 
  Margarynę roztapiamy,cukier mieszamy z kakao, wsypujemy do roztopionej margaryny. Chwilkę gotujemy, a następnie lekko studzimy.
Przełożenie : 
  Biszkopt smarujemy cienko dżemem wiśniowym, przykrywamy ciastem makowo-kokosowym. 
Wykładamy krem brzoskwiniowy, rozsmarowujemy równo na całym cieście. Na kremie
układamy okrągłe biszkopciki jeden obok drugiego. Na środku każdego biszkoptu kapiemy kropelkę stygnącej polewy czekoladowej i natychmiast wkładamy do niej sparzoną wcześniej rodzynkę.
Następnie całe ciasto dekorujemy paskami polewy czekoladowej, np. za pomocą papierowej tubki lub foliowego woreczka.
Tak udekorowane ciasto wygląda smakowicie i tak też smakuje ! Polecam.  :-)


                                                 
                                                        Smacznego !



  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz