Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec, marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę.
Warzywo to zawiera witaminy B, C, PP oraz cenny dla oczu beta-karoten.
Cukinia pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, jest lekkostrawna i ma właściwości odkwaszające. Jest znakomita dla osób cierpiących na zgagę i dolegliwości refluksowe.
Powinna znaleźć się w menu wszystkich osób które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia bowiem jest złożona przede wszystkim z wody ( 100 g ma zaledwie 15-16 kcal ). Można ją więc jeść w każdej ilości, tym bardziej , że nie kumuluje metali ciężkich oraz nawozów !
Polecam do uprawy odmianę SORAYA ,ma ona ciemnozielone,maczugowate owoce i jest bardzo plenna.
Cukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 |
http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/08/przepis-na-pyszna-cukinie-z-cebulka.html
Pamiętaj : warzywa to zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz