Składniki :
1 kg rabarbaru
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder - do dekoracji
Sposób wykonania :
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, dalej ucierać, do połączenia się składników. Następnie wlać śmietanę , wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Wsypać do utartej masy, dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub wyłożyć ją papierem do pieczenia ciast. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, posypać na wierzch ciasta, lekko przygnieść. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C aż się zarumieni. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Strony
▼
Pycha, uwielbiam z rabarbarem, polecam również z rabarbarem i truskawkami (,kcuhnia lidla,), pychota :)
OdpowiedzUsuń