Strony

niedziela, 6 kwietnia 2014

Krupnik z mięsem z kurczaka.






Krupnik z mięsem z kurczaka.

Składniki :
3 duże ziemniaki
8 łyżek kaszy jęczmiennej
2 średnie udka z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny ( korzeń marchewki,pietruszki, pora i selera )
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 
sól
pieprz czarny mielony
Do dekoracji
natka pietruszki ( może być naciowa ) -
Sposób wykonania :
 Udka ugotować w wodzie z solą , listkami laurowymi, ziarenkami ziela angielskiego oraz pieprzu. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, umyć pokroić w paseczki. Warzywa zalać wodą ( około 1,5 litra ) i ugotować do miękkości. Kaszę opłukać, odcedzić i dodać do gotujących się warzyw. Całość gotować kilka minut. Ugotowane udka, obrać ze skórki, kostek i pokroić w kawałki. Wywar mięsny w którym gotowaliśmy udka oraz pokrojone mięso wsypać do wywaru warzywnego, zamieszać. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie dodać na końcu do zupy. Krupnik doprawić solą ,mielonym pieprzem oraz śmietaną , a tuż przed podaniem posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Możemy posypać suszoną natką pietruszki, gdy nie mamy świeżej.

 Rada : do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy w małym miseczce lub garnuszku i dopiero później wlewamy ją do zupy. Robimy tak , aby się nam nie '' ścięła ,,

                                  
                                                
                                                         Życzę smacznego !

   
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz