Jak piec mięso i ryby.
Mięso do pieczenia na grillu powinno pokroić się na małe kawałki, wtedy bowiem równomiernie się upiecze. Nie będzie ono wtedy przypalone z wierzchu, czy surowe w środku. W trakcie grilowania mięsa można je kilka razy polać ciemnym lub jasnym piwem. Będzie smaczniejsze i bardziej soczyste.
Jeżeli mięso poleży w marynacie przez około 12 godzin, będzie wtedy dużo smaczniejsze i szybciej się upiecze. Składnikiem marynaty obok cytryny, oliwy oraz przypraw może być również alkohol. Zmiękczy on mięso i nada mu ciekawy smak. I nie trzeba się martwić procentami, wyparują one podczas pieczenia mięsa.
Ryby najlepiej jest piec w specjalnych metalowych siatkach, ponieważ wtedy łatwiej jest je obrócić. Nie kruszą ,nie łamią się nam. Można je też piec owinięte w liść chrzanu.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz