Do gotowania najlepiej jest używać garnków ze stali nierdzewnej z poręcznym nienagrzewającym się uchwytem. Raczej unikajmy garnków emaliowanych, mleko w nich lubi się przypalać, oraz garnków aluminiowych, w nich co prawda mleko się tak nie przypala, ale są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto więc zainwestować w dobry garnek do gotowania mleka, tym bardziej że może on również posłużyć nam do przyrządzania innych potraw, które także nie będą nam się w nim przypalać.
Mleko nie będzie kipieć jeśli na dno garnka włożymy mały talerzyk lub brzeg garnka ( w środku oczywiście ) wysmarujemy masłem.
Natomiast aby mleko się nie przypaliło garnek musi być idealnie czysty, przed gotowaniem trzeba go wypłukać zimną wodą oraz wlać odrobinę zimnej wody na spód garnka, a dopiero potem wlać mleko.
Lekko przypalone mleko możemy uratować, przelewając je do innego czystego naczynia i zagotować z odrobiną cukru waniliowego lub laską wanilii. Straci ono wtedy nieprzyjemny zapach.
Pozdrawiam serdecznie !
Naaareszcie wiem. Serdecznie dziękuję za wspaniałą poradę.
OdpowiedzUsuńDlaczego aluminiowy garnek jest szkodliwy dla zdrowia ?
OdpowiedzUsuńPonieważ podczas gotowania mogą wydzielać się z niego szkodliwe związki dla naszego zdrowia.
Usuń