Strony

piątek, 18 kwietnia 2014

Babka marmurkowa z daktylami.




Palma daktylowa


Babka marmurkowa z daktylami.

Składniki :
15 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
15 dkg mąki
10 dkg mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 /2 opakowania cukru waniliowego
olejek migdałowy lub rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10-15 dkg kandyzowanych daktyli
2 łyżki ciemnego kakao
cukier puder lub polewa czekoladowa    - dekoracja
Sposób wykonania :
 Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy po 1 jajku,dalej ucieramy. Jajka możemy rozbić widelcem. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiewamy przez sitko. Wsypujemy powoli do utartej masy i delikatnie mieszamy, do całkowitego połączenia się składników. Formę karbowaną smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy olejek migdałowy, mieszamy i wylewamy na spód foremki. Do drugiej części ciasta wsypujemy przesiane kakao, wlewamy 2-3 kropelki olejku migdałowego lub rumowego i  mieszamy. Wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Daktyle oprószamy mąką i wciskamy do ciasta, tak aby były tuż pod powierzchnią. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy, wyjmujemy ciasto z formy. Po całkowitym przestudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem, oblewamy polewą czekoladową lub lukrem wg. uznania i pomysłu.

                                                       

                                                        Smacznego !

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz