Kotlety szwedzkie.
Składniki :
50 dkg mielonego mięsa
1 średni ziemniak
1 cebula
1 mały marynowany burak ćwikłowy
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób wykonania :
Cebulę drobno pokroić, usmażyć na 2 łyżkach oleju. Burak ćwikłowy i ziemniak zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać usmażoną cebulę, mięso, jajko, mleko i tartą bułkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć w patelni na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać gorące z ziemniakami i sałatą warzywną.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz