Strony

piątek, 28 marca 2014

Kapuśniak z wędzonym boczkiem.






Kapuśniak z wędzonym boczkiem.

Składniki :
40 dkg kiszonej kapusty
1 cebula
4 ziemniaki
20 dkg chudego wędzonego boczku
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 pęczek włoszczyzny  ( marchewka, pietruszka, seler )
1 łyżka mąki
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
suszony majeranek
Dekoracja
kilka gałązek świeżego majeranku  - 
Sposób wykonania :
 Kapustę trochę poszatkować, wsypać do garnka, zalać 2 l zimnej wody, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Wymieszać  i gotować pod przykryciem około 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i ugotować 10 minut w lekko osolonej wodzie. Marchewkę , pietruszkę , i seler obrać, pokroić. Cebulę posiekać. Warzywa wsypać do kapusty i gotować 30 minut. Następnie wrzucić ugotowane ziemniaki. Boczek pokroić w cienkie paseczki lub kostkę , rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony boczek, smażyć na chrupko. Dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek drobno posiekać. Dodać na końcu do kapuśniaku, przyprawić do smaku solą , pieprzem , suszonym majerankiem. Podawać gorący, udekorowany gałązkami świeżego majeranku. 

                                                          

                                                        Smacznego !


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz