Domowa kremówka budyniowo - śmietankowa.
Składniki :
50 dkg ciasta francuskiego ( może być mrożone )
1 budyń waniliowy
20 dkg miękkiego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
300 ml śmietany kremówki
2 śmietan-fix
2 łyżki cukru
Sposób wykonania :
Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na 12 równych prostokątów. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku w temperaturze 200 C.
Budyń ugotować według przepisu z dodatkiem 2 łyżek cukru, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę , dodawać do niego po 1 łyżce ostudzonego budyniu, wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno.
Przekładać w następujący sposób :
Płatek ciasta francuskiego
Masa budyniowa
Płatek ciasta francuskiego
Ubita śmietana
Płatek ciasta francuskiego
W ten sposób przekładamy wszystkie kawałki ciasta francuskiego. Górę ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz