Domowy chleb z kaszą gryczaną.
Składniki :
10 dkg kaszy gryczanej
40 dkg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy lub oleju
Sposób wykonania :
Kaszę gryczaną ugotować na sypko i ostudzić. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw na 30 minut w ciepłem miejscu. Następnie dodaj resztę mąki, kaszę, sól i oliwę , dokładnie wyrób ciasto. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki keksowej i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Piecz około 60 minut w temperaturze 200 C. Do tego chlebka możesz także dodać np. ziarna słonecznika, pestki z dyni lub nasiona czarnuszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz