Babka marmurkowa w polewie czekoladowej.
Składniki :
20 dkg cukru pudru
5 jajek
30 dkg mąki
1 szklanka oleju
4 łyżki likieru amaretto
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa - dekoracja
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie mieszając wlać olej i likier amaretto. Stopniowo wsypywać mąkę , delikatnie mieszając. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Foremkę karbowaną wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wlać do formy jasną masę, a następnie ciemną na wierzch. Piec około 65-70 minut w temperaturze 180 C. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i oblać czekoladową polewą. Można także posypać białymi wiórkami kokosowymi lub inną posypką.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz