Strony

piątek, 7 marca 2014

Babka marmurkowa w polewie czekoladowej.






Babka marmurkowa w polewie czekoladowej.

Składniki :
20 dkg cukru pudru
5 jajek
30 dkg mąki
1 szklanka oleju
4 łyżki likieru amaretto
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa    - dekoracja
Sposób wykonania :
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie mieszając wlać olej i likier amaretto. Stopniowo wsypywać mąkę , delikatnie mieszając. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Foremkę karbowaną wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wlać do formy jasną masę, a następnie ciemną na wierzch. Piec około 65-70 minut w temperaturze 180 C. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i oblać czekoladową polewą. Można także posypać białymi wiórkami kokosowymi lub inną posypką.

                                        

                       Smacznego !

   
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz