Tanie i szybkie ciasto na kremówkę.
Składniki :
50 dkg mąki pszennej
25 dkg margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać na stolnicę. Dodać posiekaną margarynę i rękami wymieszać z mąką. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na dwa blaty. Blaszki nie smarujemy tłuszczem. Od piec w piekarniku w temperaturze 200 C na złoty kolor. Przestudzić i przełożyć kremem do kremówek. Gotową kremówkę pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem.
Przepis ten możemy stosować gdy nie mamy za wiele czasu, nie musimy robić ciasta francuskiego które zabiera dużo czasu. Blaty z tego przepisu są kruche i doskonale nadają się na kremówki ! Polecam.
Życzę udanych wypieków !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz