Strony

czwartek, 20 lutego 2014

Soda oczyszczona - niezbędna w każdej kuchni.


Soda oczyszczona- niezbędna w każdej kuchni.

  Soda oczyszczona to środek o szerokim zastosowaniu, między innymi służy do :

                           **********
 Soda dodana do ciasta piernikowego spulchnia go i nadaje mu ciemniejszą barwę. Wystarczy dodać 5 g sody na 50 dkg ciasta.

                           **********
 Soda służy również jako środek usztywniający pianę z białek - wystarczy dodać szczyptę sody.

                           **********
 Soda ( 1 łyżka ) włożona na talerzyku do lodówki wchłania doskonale obce zapachy. Wystarczy ją wymieniać co kilka tygodni.

                           **********
 Eliminuje intensywny zapach na desce do krojenia ( np. z ryb, mięsa ) należy wypłukać deskę w wodzie ze szczyptą sody. 

                           **********
 Soda jako nie niszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny należy namoczyć je w wodzie z dodatkiem sody, lub połączyć 2-3 łyżki sody z sokiem z cytryny i dodać do prania.

                          **********
 Przypalone i zaschnięte resztki w garnku lub patelni gotować w naczyniu z roztworem sody i wody ( 1 litr wody na 1 łyżkę sody ). A następnie umyć.

                          **********
 Soda nadaje się również do czyszczenia naszych okien i luster. Wystarczy umyć je mokrą gąbką  ze szczyptą sody, a następnie zmyć dokładnie wodą i wytrzeć do sucha miękką ściereczką.

                         **********
 Soda także doskonale usunie osady ze sztućców oraz biżuterii. Wystarczy dodać łyżkę sody do wody i umyć je dokładnie.

                         **********
 Jak pozbyć się tłustych plam na sztucznych tkaninach? Należy wetrzeć sodę oczyszczoną w brudną tkaninę ( plamę ) po 15-20 minutach usunąć sodę i zaprać.

                  **********
 Roztoczy z tekstylnej tapicerki czy dywanów pozbędziesz się posypując je sodą. Odkurz wszystko po 30 minutach.
 

                                
                       Pozdrawiam  :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz