Torcik owocowy bez pieczenia.
Składniki :
50 dkg truskawek
1 szklanka mleka
2 szklanki śmietany 18%
4 łyżeczki żelatyny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów
Sposób wykonania :
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć , zmiksować, zostawiając kilka całych do dekoracji. Do pozostałego zimnego mleka dodać śmietanę , cukier, cukier waniliowy i zmiksowane truskawki. Połączyć z wystudzoną żelatyną. Tortownicę wyłożyć ciasteczkami lub biszkopcikami i wylać do niej gęstniejącą masę. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu ( w lecie zmniejszyć ilość wody o 1/3, aby nam lepiej zastygła ). Przygotowane i osączone owoce układamy na zastygłym wierzchu masy i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkiem nam zastygła.
SMACZNEGO !
Cudownie letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne. :-)
Usuń