Szkoda że nie czujecie tego zapachu ! |
Składniki :
2,5 kg świeżego mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa, karkówka)
40 dkg świeżej słoniny
3 - 4 dkg peklosoli ( możemy ją kupić w sklepie spożywczym )
sól do smaku ( najlepsza będzie niejodowana np. kłodawska )
4 dkg cukru
1 średnia główka czosnku
pieprz czarny mielony
majeranek ( suszony )
1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca
około 1/4 szklanki zimnej wody
około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić przez internet np. na Allegro )
Sposób wykonania :
Mięso i słoninę mielimy przez maszynkę na dużych oczkach. Czosnek obieramy i drobno siekamy na deseczce. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, czosnek, cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu ( 4-6 C ). Jelita moczymy w letniej wodzie przez 30 minut przed nadziewaniem kiełbas. Masę kiełbasianą ponownie mieszamy, jeśli jest taka potrzeba możemy ją doprawić do smaku solą i pieprzem. Na maszynkę zakładamy lejek do kiełbas, nakładamy na niego jelito uważając, aby go nie uszkodzić. Masę kiełbasianą wkładamy do maszynki i nabijamy ją jelita. Następnie wędzimy około 4 godzin w wędzarni. Do wędzenia stosujemy drewno drzew liściastych np. buk, musi ono być suche. Pod koniec wędzenia możemy dodać do paleniska kilka gałązek jałowca, aby nasza kiełbasa miała piękny jałowcowy zapach. Gdy ktoś nie posiada wędzarni może też oczywiście upiec ją w piekarniku, grillu czy po prostu ją ugotować. Kiełbasa ta pachnie i smakuje znakomicie! Warto się trochę potrudzić, zostanie nam to wynagrodzone podczas konsumpcji ! Mamy kiełbasę bez konserwantów i ze świeżego mięska :-)
Życzę SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz