Sałatka z czerwonej kapusty i kalafiora .
Składniki :
1 kg czerwonej kapusty
1 kg czerwonej papryki
1 kg marchewki
1 kg kalafiora
4 duże cebule
Składniki na marynatę :
Na 1 kg pokrojonej mieszanej krajanki warzyw dajemy :
1 łyżkę soli
1/3 szklanki octu ( 10 % )
2 łyżki cukru
1 łyżeczka nasion kminku lub nasion kopru
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
3 listki estragonu
woda
Sposób wykonania :
Kapustę czerwoną drobno poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka, zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły. Z papryki usunąć gniazda nasienne i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Przelać zimną wodą i pokroić na małe kawałki lub cienkie paseczki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę , oraz wlewamy ocet, mieszamy dokładnie wszystko razem. Wkładamy naszą sałatkę do czystych i wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz