Powidło z dyni i pomarańczy
Składniki :
2 kg dyni
2 kg jabłek
2 szt. pomarańcza
1 cytryna
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
2 szt. pektyny po 30 g ( lub dżemix )
Sposób wykonania :
Dynię umyć, obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki. Wsypać do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Mieszamy co kilkanaście minut. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia, studzimy i mielimy w maszynce na sitku o najdrobniejszych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami, obieramy kroimy na kawałki, wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy, aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce tak jak dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze dokładnie umyj
szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Z miąższu wyciśnij sok, a skórkę ugotuj do miękkości w wodzie. Ugotowaną skórkę z pomarańcza także zmiel w maszynce o najdrobniejszych oczkach, dodaj do zmielonej dyni i jabłek. Następnie stawiamy nasze powidło na mały ogień i smażymy około 30 minut bez przykrywania, mieszamy co kilka minut. Teraz mieszamy cukier z pektyną i wsypujemy do powidła, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minutki. Na końcu dodajemy sok z cytryny i pomarańcza, mieszamy dokładnie. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15-20 minut. Ja uwielbiam to powidło jeść z gorącymi naleśnikami.
Rada 1 : Dobrze jest gdy mamy dynię nie do końca dojrzałą , nie jest ona wtedy taka twarda, lepiej nam się ją struga i krócej gotuje.
Rada 2 : Cukier zawsze dodajemy na końcu, bo inaczej ciągle będzie się nam powidło przypalać !
Rada 3 : Jeśli chcesz, aby Twoje powidło było gładkie, nie maiło kawałków owoców czy pomarańcza, możesz go zmiksować blenderem.
Dynia pokrojona na kawałki |
Dynie obierz ze skórki |
Życzę wszystkim Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz