Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym
Składniki - gołąbki:
50 dkg mięsa wieprzowego mielonego
30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej )
15 dkg ryżu
2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy )
sól,pieprz,majeranek
natka pietruszki
bułka tarta (do panierowania )
olej ( do smażenia )
Składniki - sos :
3 łyżki koncentratu pomidorowego
400 ml wody
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
sól,pieprz
Sposób wykonania :
Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę , ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.). Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo, aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już mamy usmażone wszystkie robimy sos. Wszystkie składniki przeznaczone na sos mieszamy dokładnie razem i wlewamy na patelnię na której smażyliśmy gołąbki. Gotujemy 2-3 minuty co jakiś czas mieszając a następnie wkładamy usmażone gołąbki do naszego sosu i oblewamy je całe. Na koniec posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Można oczywiście zrobić do naszych gołąbków inny sos np. pieczarkowy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz