Składniki :
225 g miękkiego masła
200 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
200 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 ml ajerkoniaku
100 g sparzonego maku
Sposób wykonania :
Formę do babki posmaruj dokładnie tłuszczem, oprósz mąką . Mak sparz wrzątkiem przez kilka minut, dokładnie odcedź ( nie trzeba go mielić ). Piekarnik rozgrzej do 180 C. Masło utrzyj na puszystą masę . Następnie dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym dalej ucieraj. Jajka roztrzep widelcem lub rózgą cukierniczą w misce, wlewaj partiami do masy, ucieraj do połączenia się składników. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, a następnie wymieszaj z solą i mąką kukurydzianą . Dodawaj na przemian z ajerkoniakiem do masy maślanej, wymieszaj do połączenia się składników. 1/3 ciasta wymieszaj z makiem, wylej na spód przygotowanej foremki. Na górę wyłóż masę białą , wyrównaj łyżką . Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce na 15 minut. Po tym czasie wyjmij babkę z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia. Babeczka powinna bez problemu ładnie wyjść z formy. Babkę można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub białym lukrem. Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Smacznego !