Składniki :
3 kg dojrzałych owoców pigwy
1 kg cukru
laska cynamonu cejlońskiego ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Pigwę umyj, osusz. Pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Pokrojoną pigwę wsyp do czystego garnka lub dużego słoja, dodaj cukier oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ubij ręką . Odstaw pod przykryciem w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 24 - 48 godzin. Od czasu do czasu wymieszaj łyżką . Po tym czasie wsyp pigwę razem z sokiem do sokownika. Do sokownika wlej wodę , postaw na małym ogniu na około 1,5 godziny. W tym czasie pigwa puści jeszcze trochę soku. Następnie otrzymany sok przecedź przez gęste sitko, rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Syrop z pigwy możemy dodawać zimą do herbaty, albo wykorzystać do przygotowania napojów lub deserów. Ja zrobiłem z 6 kg pigwy, wyszło mi 10 słoiczków o pojemności 310 ml.
Smacznego !