![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQjNdny8PxKz8JpMqftC8bjvdHU2bcL4pUR5_HQ32XrsVAfh-mUpmMFSizFYLtnBJklolEW9qVZmR_C24DhW5iErPXdRRqyZUPbSA1dxBQV4JAh0ELOQWclqQd9VS3HjokRCHq1igc4jXDvUyTZocjtG_dZasLmmwQU4eMR-N9NwQl1Qyb9eyrfh-a/w640-h360/DSC069260.JPG) |
Domowy ketchup = niebo w gębie.
|
Składniki :
3 kg dojrzałych mięsistych pomidorów
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
1 mały korzeń selera
3 - 4 ząbki czosnku
4 łyżki cukru
1 łyżka płaska soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
25 ml octu
Sposób wykonania :
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka najlepiej z grubym dnem. Marchewkę , pietruszkę , selera obieramy cieniutko ze skórki, myjemy, ścieramy na tarce na małych oczkach, wsypujemy do pokrojonych pomidorów. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę , czosnek drobno siekamy, dodajemy do pomidorów. Garnek stawiamy na ogniu, całość mieszamy drewnianą łyżką . Gotujemy przez godzinę na niedużym ogniu ( bez przykrycia ), od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masę miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez gęste sitko. Otrzymany przecier wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości. W tym czasie często mieszamy, aby się przecier nie przypalił i szybciej odparowała z niego woda. Przed końcem gotowania dodajemy cukier, ocet oraz doprawiamy do smaku przyprawami i solą . Gotujemy jeszcze parę minut. Gorący ketchup przekładamy do czystych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez około 10 - 15 minut w temperaturze wody 80 - 85 C. Ketchup przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Rada : Jeśli chcemy możemy zagęścić nasz ketchup zawiesiną mąki ziemniaczanej z wodą . Na tę porcję wsypujemy lekko czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej do małej miseczki, wlewamy około 2 - 3 łyżki zimnej wody, dokładnie mieszamy. Mikstura powinna mieć lekko płynną konsystencję . Wlewamy przygotowaną miksturę cienkim strumieniem pod koniec gotowania ketchupu, energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki, gotujemy jeszcze parę minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga2GPDc1ki72ivHCfhsAB-5tcIWDbjqhfEBCOTjI_TrYvnyL9AyjSAe9S_rPDP2nfc-_CBXW9_Al3ahAv_1pIFsYXOXswe7eFX941_-43Vh8llfBy_CjHqPo7kJWSyLldfRohp6N3QVVeytrn9Zr1dv8zZ86oLGCgW4ksGEF6YrSn5MV5d_Uj0t0T1/w640-h360/DSC06925.JPG) |
Ketchup na piękny czerwony kolor.
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBYSySVw6G2pPUP1Kiw_Y488hVESyWQxfIP6EfESu3ki2NMGkOVRIHTn9QncPKobm4LttbBcOTwnqybAmYZUzHsVJcgTiT5e9dVSVOXlf1lJjODzli2vmmhoA8VQnjtctqXzZ8Sdrko9RpmDpbG8tPlISLl5_W4Tk6Z4vLKy2bv02rBfbeC-GO8G4w/w640-h360/DSC069270.JPG) |
Ketchup najlepiej przełożyć do małych słoiczków.
|
Smacznego !