Najlepiej smakują z ketchupem, jogurtem naturalnym lub miodem. |
Składniki :
250 g zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
1 całe jajko
10 łyżek kaszy manny
1 płaska łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli ( najlepiej kłodawskiej )
szczypta świeżo zmielonego pieprzu ( opcjonalnie )
olej do smażenia
Dodatkowo przygotuj :
ketchup, jogurt naturalny lub miód
Sposób wykonania :
Twaróg wymieszaj z cukrem, solą i roztrzepanym jajkiem. Dodaj kaszę mannę , całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką na jednolitą masę . Z ciasta uformuj kilki wielkości dużego orzecha włoskiego ( piłeczki pingpongowej ), a następnie przez spłaszczenie kulek palcami uformuj nieduże placuszki o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż z obu stron na złoty kolor przez około 5 minut z każdej strony, w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę . Podawaj jeszcze lekko ciepłe z ketchupem , jogurtem naturalnym lub cieniutko posmarowane miodem naturalnym.
Z ciasta formujemy kulki. |
Z kulek robimy małe placuszki. |
Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. |
Życzę smacznego !