Składniki : około 1,30 kg udźca indyczego 150 ml białego wina 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 2 gałązki świeżego estragonu sól pieprz Sposób wykonania : Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnek rozetrzyj z listkami estragonu, wymieszaj z olejem. natrzyj dokładnie mięso i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia podlej udziec winem i piecz w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 C. Piecz przez około70-80 minut.Co pewien czas zdejmij pokrywę i podlej mięso sosem. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest już gotowe. Wbij szpikulec w mięso, jeżeli wypływa z niego przeźroczysty płyn, mięso jest gotowe.
Składniki :na 6 szt. po 30 dkg ciasta 7,5 dkg drożdży 15 dkg śmietany 18 % 10 dkg cukru pudru 3 jajka 10 dkg mleka 36 dkg masła około 85 dkg mąki Sposób wykonania : Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj cukier puder, jajka, śmietanę , połowę mąki, wymieszaj. Wlej roztopione masło, wymieszaj na jednolitą konsystencję, dodaj resztę mąki, dokładnie wyrób ciasto. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel ciasto na 5-6 kulek. Rozwałkuj je na kształt owalu. Nałóż masę makową , rozsmaruj, zwiń. Gotowe makowce zawiń w posmarowany tłuszczem papier, zrób trochę luzu, aby makowce miały gdzie wyrosnąć. Połóż na blaszkę, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 30 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową.
Ciasto to nie ma tendencji do pękania podczas pieczenia.Nie wysycha szybko, makowce przez kilka dni przechowywane nie stają się twarde, suche. Wypróbowałem i gorąco POLECAM !
Omlet będzie bardziej puszysty, jeżeli do ciasta zamiast mleka dodamy wody, zwłaszcza wody gazowanej. Możemy także dać pół na pół,
połowę mleka i połowę wody gazowanej.
Składniki : na 4 porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekanego świeżego koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania : Mięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki. Zagotuj około 1 l wody z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody wrzuć kuleczki mięsa. Gotuj 15 minut od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż łyżką cedzakową do rondelka, wlej szklankę wody w której się gotowały. Dodaj śmietanę , posiekany koperek, mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj w sosie 5-8 minut. Podawaj gorące granaty oblane sosem koperkowym z ziemniakami i surówką.
Składniki : kilka średnich ziemniaków trochę masła sól Sposób wykonania : Ziemniaki dokładnie umyj. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Im większe ziemniaki tym dłużej musimy je piec. Gdy są już miękkie wyjmij je z piekarnika, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, dopraw do smaku solą i na każdy plasterek połóż kawałek masła. Takie gorące ziemniaczki smakują wybornie ! Polecam ! :)
Składniki : 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania : Żółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj z masą żółtkową na jednolitą masę. Przestudzony napar kawy wymieszaj z likierem. Zanurzaj w nim biszkopty i wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty.
Składniki : 1 kurczak 1 cytryna oliwa przyprawa do kurczaka papryka mielona słodka sól pieprz Sposób wykonania : Kurczaka umyj, oczyść, obsusz, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami. Zawiń w folię lub folię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie kurczaka nadziej dokładnie umytą cytryną , przekłutą w kilku miejscach np. wykałaczką. Kurczaka zaszyj. Piec w piekarniku pod przykryciem, podlewając go od czasu do czasu oliwą z przyprawami. Pod koniec pieczenia odkryj go, aby kurczak uzyskał złocisty kolor i miał chrupiącą skórkę. Kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem i surówkami. Na półmisku możesz przed podaniem ozdobić go plasterkami cytryny, pomarańcza, kiszonymi ogórkami przekrojonymi na ćwiartki lub innymi warzywami.
Zbyt rzadką masę na pasztet, kotlety mielone, klopsiki itp. możemy zagęścić dodając zamiast bułki tartej kaszę mannę. Dzięki temu farsz będzie bardziej kleisty, a po usmażeniu, pieczeniu gotowe wyroby nie będą zbytnio twarde, będą się także mniej kurczyć. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania domowych wyrobów.