poniedziałek, 14 września 2020

Surówka jesienna ( do obiadu ).

 



Składniki :

3 marchewki

1 mały seler

1 korzeń pietruszki 

1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowate )

1 mały por 

2 łyżki dobrego majonezu 

2 łyżki śmietany 18 %

Zielona natka pietruszki, selera, jeden listek jarmuzu ( opcjonalnie ) 

3 gałązki koperku

Sposób wykonania :

 Warzywa obieramy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewkę , korzeń pietruszki i selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłko mamy z własnego ogrodu nie pryskane, możemy go umyć i zetrzeć razem ze skórką. Pora kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy. Zieleninę myjemy pod bieżącą wodą , kroimy drobno ostrym nożem, dodajemy do pokrojonych warzyw, mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę oraz majonez, całość dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa. Podajemy ją na obiad, do drugiego dania, np. z ziemniakami i mięsem.

 


 

 

   Smacznego ! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz