wtorek, 17 marca 2020

Jak przechowywać pomidory, aby nie starciły aromatu.









 Dojrzałe pomidory dłużej zachowają swój piękny aromat ( zwłaszcza te zerwane prosto z krzaka ), jeśli będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej ( 17 - 18 C ). Jeżeli chcemy przechowywać pomidory dłużej to najlepiej jest je przechowywać w temperaturze około 12 C, może to być np. chłodna spiżarnia lub lodówka ze specjalną półką do przechowywania warzyw. Jednak wtedy należy pamiętać, aby pomidorów nie przechowywać razem z innymi warzywami i owocami, gdyż może to przyśpieszyć procesy psucia się pomidorów. Najlepszym rozwiązaniem jest nie zrywać lub nie kupować zbyt dużo pomidorów. Pomidory zerwane prosto z krzaka zawsze będą mieć piękny aromat i doskonale smakować, a także będą mieć najwięcej witamin, zwłaszcza te , które dojrzewały ogrzane promieniami słonecznymi. 



       Pozdrawiam !


      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz