środa, 2 października 2019

Ciasto z dynią i jabłkami.









Składniki :
35 dkg miąższu z dyni bez pestek i skórki
2 duże jabłka
20 dkg masła
20 dkg cukru
3 duże jajka

3 łyżki mleka
25 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :
  Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki ( najlepiej to zrobić stołową łyżką ), miąższ kroimy na małe kawałki. Ścieramy ta tarce o dużych oczkach. Jabłka kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne ( nie obieramy ze skórki, chyba że ktoś chce ), kroimy na małe kawałki lub cienkie ćwiartki. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką i dodajemy stopniowo do ucieranej masy. Gdy masa się już dobrze połączy ze sobą, wlewamy mleko, mieszamy. Wsypujemy partiami przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, dokładnie mieszamy drewnianą pałką lub łyżką , aby masa miała jednolitą konsystencję. Na końcu wsypujemy startą dynię i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłem blaszki o wymiarach 35 x 20 cm ) lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy. Na wierzch ciasta układamy wcześniej przygotowane kawałki jabłek, lekko je przygniatając łyżką , aby się zanurzyły trochę w cieście. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i pieczemy około 35 - 40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto możemy lekko oprószyć cukrem pudrem, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Ja nie posypuję cukrem pudrem. Jeśli ktoś chce może dodać do ciasta trochę zmielonych orzechów włoskich ( 4 - 5 dkg ). Orzechy dodajemy do ciasta razem z dynią. Ciasto jest wtedy troszkę ciemniejsze. Ciasto możemy przed pieczeniem posypać zwykłą kruszonką , zrobiona z niewielkiej ilości masła, cukru pudru i mąki pszennej. Składniki łączymy ze sobą i posypujemy po cieście. Dobrą dynią na to ciasto jest dynia " Bambino ". Jej miąższ nie jest zbyt twardy. Ciasto jest smaczne i zdrowe, bo zawiera jabłka ze skórką, dynię i jeśli ktoś doda orzechy, to jeszcze ma więcej cennych składników.

 Jeśli ktoś chce, aby ciasto było bardziej puszyste, to można dodać mniej dyni np. 30 lub nawet 25 dkg dyni. Warto poeksperymentować. 



                         Smacznego ! 

 

7 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Koniecznie będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się połączenie dyni i jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z orzechami te ciasto na pewno byłoby idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj w sobotę chyba upiekę już tak mi się chciało ciasta dyniowego

    OdpowiedzUsuń
  5. Bedę musiała spróbować. Jeszcze ciasta dyniowego nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Chyba sama musze spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń