środa, 30 stycznia 2019

Bułeczki maślane z marmoladą.



Doskonale smakują ze świeżym mlekiem :)




Składniki :
1 szklanka mleka ( 250 ml )
50 g świeżych drożdży
100 g masła ( 82 % tłuszczu )
100 g cukru
2 całe jajka
1/2 łyżeczki soli
około 700 g mąki
około 400 g twardej marmolady
szczypta kurkumy (opcjonalnie, zabarwi ładnie nasze ciasto na złoty kolor)
1 jajko do posmarowania
mak niebieski lub sezam do posypania
Sposób wykonania :
 Mleko lekko podgrzej ( około 30 C ), wlej do miski, dodaj łyżkę cukru, rozkruszone drożdże, wymieszaj, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Dodaj trochę przesianej mąki, wymieszaj, rozczyn powinien mieć konsystencję słodkiej śmietany. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj do ciasta, jajka roztrzepane widelcem, sól, resztę cukru, mąkę , wymieszaj. Pod koniec wlej roztopione masło ( nie może być za gorące ! ), wymieszaj dokładnie do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest jeszcze trochę rzadkie, bardzo klei się do dłoni, dosyp mąki, wymieszaj. Ciasto podziel na porcje około 60 g każda, uformuj z niego kulki. Każdą kulkę lekko rozwałkuj na placek, na środek nałóż kawałek marmolady, zlep brzegi ciasta dokładnie ze sobą. Ułóż na wyścielonej blaszce papierem do pieczenia zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się nie obracało podczas wyrastania. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Gdy bułeczki ładnie wyrosną pomaluj je rozbitym jajkiem i posyp makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Po wyjęciu bułeczki studzimy , ale nie rozrywamy je od siebie, dłużej zachowają świeżość. Bułeczki maślane z marmoladą doskonale smakują z mlekiem. 
 Bułeczki można też posypać cukrem pudrem, ale wtedy przed pieczeniem tylko je malujemy jajkiem i nie posypujemy już niczym. Ja nie posypuję cukrem, wolę posypane makiem lub sezamem, są zdrowsze. Polecam ten przepis, warto go wypróbować. Zamiast marmolady możemy dać konfiturę lub w sezonie owoce np. truskawkę lub kawałek jabłka. :)



Blaszkę można też wysmarować tłuszczem i nie wyścielać ją papierem



Pięknie pachną ! Mniam, mniam ...




                             Życzę smacznego !
 
  


2 komentarze:

  1. Ale pulchniutkie! Pięknie się prezentują! Do popołudniowej kawki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pięknie się prezentują, tak równie dobrze smakują ! Ja zrobiłem podwójną porcję i rozeszły się bardzo szybko. :)

      Usuń