sobota, 11 sierpnia 2018

Nalewka z gruszek ( ze skórką z cytrusów ).







Składniki :
1 kg dojrzałych gruszek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy)
1 niepełna szklanka wody
600 ml czystej wódki 40 %
2-3 goździki ( opcjonalnie )
 

Sposób wykonania :
 Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ze skórki ), pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę i pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, skórkę zetrzyj na tarce bez białej błonki, wsyp do słoja z gruszkami. Z wody i cukru ugotuj syrop na średnim ogniu, dopilnuj, aby się nie przypalił. Wystudzonym syropem zalej owoce w słoju. Dodaj goździki, zalej całość wódką , wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2-3 tygodnie w ciemne, ale ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. W pierwszych dniach wstrząsaj słojem nawet 2-3 razy dziennie, aby owoce te, które są na samej górze, nie czerniały, po kilku dniach nie będzie już tego problemu, owoce opadną na dno. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub gazę. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze w ciemne chłodne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna to, po dwóch tygodniach zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz z wcześniej zlanym płynem i ponownie rozlej do butelek. Ja do produkcji tej nalewki użyłem gruszek ze starej gruszy, ma ona ponad 100 lat ! Owoce nie są duże, ale dość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem.




 Tak nalewka wygląda po 3 tygodniach. Dziś przecedzę ją przez sitko i odstawię na 2 tygodnie, aby się ładnie sklarowała. Później ją przefiltruję i rozleję do butelek. Ciekaw jestem, jaki będzie mieć aromat i smak, kolor ma całkiem, całkiem.

  Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!
 




                                Na zdrowie !


   

1 komentarz:

  1. Witaj!
    Zapraszamy wszystkich pasjonatów gotowania do dodawania treści do naszego serwisu www.superprzepis.pl. Klikając Dodaj Przepis możesz dodać pełny przepis wraz ze zdjęciem lub napisać coś o przepisie i odesłać czytelników do swojego bloga, podając link do pełnego materiału. Pozwoli to na promowanie twojego bloga na naszym portalu i naszych fanpage’ach na Facebooku. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego!

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu SuperPrzepis.pl
    www.superprzepis.pl

    OdpowiedzUsuń