sobota, 4 sierpnia 2018

Nalewka śliwkowa ( na rumie ).









Składniki :
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 szklanka cukru ( może być trzcinowy )
3 szklanki dobrego rumu

Sposób wykonania :
 Śliwki umyj, osusz z nadmiaru wody, przekrój na połówki, usuń pestki, wrzuć do dużego czystego słoja. Cukier wsyp do słoja ze śliwkami, wstrząśnij słojem, aby cukier wymieszał się ze śliwkami. Słój przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce. Następnie zalej śliwki rumem tak, aby przykrywał śliwki w całości. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 miesiące. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę, odczekaj chwilę, aby resztki soku skapały z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną, ręcznik papierowy itp. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z nalewką odstaw w ciemne chłodne miejsce na przynajmniej 2-3 miesiące. Pamiętaj, im trunek dłużej dojrzewa, tym będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Kolor oraz aromat nalewki będzie też zależeć od rodzaju użytego do jej sporządzenia rumu. 


 W ten sam sposób możemy zrobić nalewkę na czystej wódce.

 Pamiętaj :  Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!
 




                                
                                Na zdrowie !


  

1 komentarz:

  1. Na pewno zrobię tą nalewke, mój maż uwielbia rum i śliwki:)

    OdpowiedzUsuń