środa, 22 sierpnia 2018

Jak pozbyć się konserwantów z suszonych owoców.










 Aby skutecznie usunąć konserwanty z suszonych owoców zakupionych w sklepie ( np. rodzynki, morele, daktyle, śliwki ) należy bardzo dokładnie je umyć. Możemy to zrobić w następujący sposób : suszone owoce wkładamy do wrzątku na 30 sekund, następnie przelewamy je np. na sitku lub cedzaku wrzątkiem, ale nie tym, w którym moczyły się owoce ! Następnie odsączamy je z nadmiaru wody cienko rozłożone na sitku lub papierowych ręcznikach. Gdy potrzebujemy całkiem odsączonych z wody owoców, możemy włożyć je na parę minut do lekko nagrzanego piekarnika ( 40-50 C ) lub wysuszyć na słońcu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu owoców, wtedy dużo szybciej woda odparuje.



                        Pozdrawiam serdecznie !


  

3 komentarze:

  1. Nigdy nie patrzyłem się pod tym kątem na suszone owoce. Dzięki za fajny artykuł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto o tym pamiętać,nie zdajemy sobie sprawy z tego, że suszone owoce są konserwowane

      Usuń
  2. Świetny sposób. Teraz nie boję się zamawiać przez Internet suszonych owoców . Sprzedawcy piszą tam uczciwie co jest w składzie, ale "nie mają wiedzy" jak pozbyć się konserwantów z owoców.

    OdpowiedzUsuń