czwartek, 26 lipca 2018

Nalewka z leśnych jagód ( korzenna ).









Składniki :
1 kg leśnych jagód
2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej )
70 dkg cukru
1 l spirytusu 95 %
otarta skórka z połowy pomarańcza
2 g świeżego kłącza tataraku
1 cm kory cynamonu
4 goździki

Sposób wykonania :

 Jagody przebierz, usuń liście, gałązki, ogonki, opłucz, osusz na sicie z nadmiaru wody. Rozgnieć lekko widelcem lub drewnianą pałką , wrzuć do czystego, dużego słoja lub garnka, przykryj lnianą ściereczką. Słój postaw w ciepłym, nasłonecznionym miejscu na kilka godzin. Następnie za pomocą wyciskarki lub sokowirówki wyciśnij z owoców sok. Otrzymany sok wlej do rondelka, dodaj przyprawy : lekko rozgniecione w moździerzu goździki i cynamon, skórkę z pomarańczy oraz kłącze tataraku. Rondelek podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut. Po wystygnięciu przefiltruj przez gazę. Z wody i cukru przygotuj syrop, wystudź go. Pamiętaj, aby podczas gotowania syropu cały czas go powoli mieszać, aby się nie przypalił. Do dużego, czystego słoja wlej przefiltrowany wcześniej sok jagodowy, wystudzony syrop, spirytus. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki np. przez wstrząśnięcie słojem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek jeszcze raz, rozlej do butelek, najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na co najmniej 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!




                                
                                                                                                 Na zdrowie  ! 


 

1 komentarz: