niedziela, 1 lipca 2018

Nalewka wiśniowa pszczelarza ( z miodem i śliwkami kalifornijskimi )









Składniki :
0,5 kg dojrzałych wiśni
0,25 kg suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek )
1 szklanka płynnego miodu np. wielokwiatowego
12 - 15 szt. goździków
1 l spirytusu 95 %
3 szklanki wody ( 0,75 l )

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, osusz z nadmiaru wody. Połowę wiśni wydryluj, drugą połowę zostaw z pestkami. Jedne i drugie wiśnie wrzuć do słoja, zalej miodem, lekko wymieszaj drewnianą łyżką. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 24 godziny. Następnego dnia dodaj do wiśni goździki oraz umyte i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki kalifornijskie. Zalej wszystko spirytusem wymieszanym z wcześniej przegotowaną i wystudzoną wodą. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, odciśnij sok z owoców. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Butelki z nalewką odstaw w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
 Nalewka ta ma ładny ciemno-wiśniowy kolor i piękny aromat.


 Rada : Najlepsze wiśnie na tę nalewkę to te z własnego ogrodu. Wiśnie powinny być dojrzałe o ciemnoczerwonym kolorze, takie wiśnie są słodsze i bardziej aromatyczne, więc nasza nalewka z takich wiśni będzie o pięknym bukiecie smakowo - zapachowym.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 




                                Na zdrowie !


   

1 komentarz: