wtorek, 10 lipca 2018

Nalewka morelowa ( prosta ).









Składniki :
1 kg dojrzałych moreli
2 l spirytusu 70 %
20 dkg cukru ( może być trzcinowy )

Sposób wykonania :
 Morele opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki, 10 dkg moreli pozostaw z pestkami, wrzuć do słoja. Owoce zalej spirytusem tak, aby wszystkie owoce były nim przykryte. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie zlej nalew z owoców do drugiego słoja, słój zamknij wieczkiem, a owoce zasyp cukrem. Słój z owocami zamknij i odstaw, aż cukier całkiem się rozpuści. Co dzień wstrząśnij słojem, przyspieszy to proces rozpuszczania cukru. Następnie zlej syrop z owoców, połącz z nalewem. Trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie naleweczka nabierze smaku i aromatu.

 Rada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 70 % należy zmieszać 1480 ml spirytusu 95 % z 580 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Jeśli użyjesz cukru trzcinowego, kolor nalewki będzie wtedy nieco bardziej złocisty.
 Jeżeli chcesz, aby nalewka była słabsza, możesz dolać do niej przed rozlaniem do butelek przegotowanej i wystudzonej wody 

( np. 1 szklankę , 250 ml ).

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 Morele na nalewkę powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe, bo wtedy nalewka nie będzie mieć pięknego koloru i smaku. 



                                
                                Na zdrowie !


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz