wtorek, 3 lipca 2018

Nalewka malinowa ( pestkowo - korzenna ).









Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych malin
10 szt. pestek ze śliwek węgierek
25 szt. pestek z jabłek
3 goździki
2 l alkoholu 60 % 

Sposób wykonania :
 Z malin wyciśnij sok np. w wyciskarce lub prasie śrubowej, wlej do słoja. Pestki ze śliwek rozbij, skorupki wyrzuć, a jądra rozbij trochę w moździerzu lub pokrój nożem. Do słoja wrzuć goździki, pestki z jabłek, pestki ze śliwek. Zalej wszystko alkoholem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce, ale nie nasłonecznione na 1 miesiąc. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie przecedź przez gęste sitko lub gazę , przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Odstaw w ciemne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie nalewka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

 Rada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 60 % należy zmieszać 1260 ml spirytusu 95 % z 800 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



              
                                 
                                Na zdrowie !


    

1 komentarz: