środa, 18 lipca 2018

Nalewka jeżynowa ( szybka i prosta ).









Składniki :
2 szklanki dojrzałych jeżyn
0,5  l czystej wódki 40 %
2 łyżki miodu np. wielokwiatowego

Sposób wykonania :
 Owoce przebierz, opłucz, osusz na sitku z nadmiaru wody, wsyp do słoja. Jeżyny zalej wódką , dodaj miód, słój zamknij szczelnie wieczkiem, wstrząśnij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Słój możesz postawić np. na  okiennym parapecie od wschodu lub zachodu, słój raczej nie powinien stać w mocno palącym słońcu. Pamiętaj, aby co 2-3 dni wstrząsnąć lekko słojem. Po upływie 2 tygodni przecedź zawartość słoja przez sitko wyścielone gazą. Dokładnie odciśnij sok z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw jeszcze na 2 tygodnie, w tym czasie naleweczka dojrzeje. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Nalewkę możesz przelać do ozdobnej butelki lub karafki, będzie się pięknie prezentować.

 Rada : Najlepsze na nalewkę będą owoce  zbierane z krzewów, które rosną w miejscach dobrze nasłonecznionych. Najlepiej jest robić nalewkę z jeżyn, które rosną w lasach lub z krzewów ogrodowych z odmian, które mają kolce.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!




                                 
                                Na zdrowie !


  

1 komentarz: