czwartek, 19 lipca 2018

Nalewka brzoskwiniowa ( prosta ).









Składniki :
2 kg dojrzałych brzoskwiń
1 l czystej wódki 40 %
250 ml spirytusu 95 %
80 dkg cukru

Sposób wykonania :
 Brzoskwinie opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Kilka pestek odłóż. Pokrojone brzoskwinie wrzuć do dużego słoja, zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby cukier się wymieszał z owocami. Słój przykryj czystą ściereczką lub gazą i odstaw na dobę w ciepłe miejsce. Następnego dnia wrzuć do słoja odłożone pestki z brzoskwiń, zalej wódką wymieszaną ze spirytusem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw w ciepłe, lekko nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie wylej zawartość słoja na sitko wyłożone gazą , odczekaj chwilę , aby odciekły resztki soku z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną lub ręcznik papierowy, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Butelki z nalewką odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Po tym czasie nalewka jest gotowa do degustacji. Gdyby na dnie butelki wytrącił się osad, możesz nalewkę ponownie przefiltrować. 

 Rada : Brzoskwinie na tę nalewkę powinny być dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Ćwiartki brzoskwiń po przecedzeniu możesz wykorzystać do deserów.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
!




                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz