piątek, 6 lipca 2018

Likier morelowy ( z odrobiną rumu lub brandy ).









Składniki :
1 kg dorodnych dojrzałych moreli
8-10 goździków
1/2 laski wanilii
kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm )
5 szt. gorzkich migdałów ( czyli jąder ze stłuczonych pestek moreli )
skórka z 1 pomarańcza ( bez białej błonki,albedo )
1 kg cukru
150 ml wody
1 l spirytusu 95 %
150 ml rumu lub brandy 

Sposób wykonania :
 Morele opłucz, osusz, usuń pestki, pokrój na ćwiartki, wrzuć do słoja. Pomarańcza umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko, bez białej błonki. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoja z morelami. Dodaj drobno pokrojoną laskę wanilii, goździki, korę cynamonu oraz jądra pestek moreli. Zalej wszystko spirytusem, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 4-6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlej nalew z owoców, wlej do drugiego słoja, słój zamknij i odstaw w ciemne chłodne miejsce. Owoce w słoju zasyp cukrem ( zamiast cukru białego możesz dać cukier trzcinowy ), wstrząśnij, słój zamknij i odstaw do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Codziennie wstrząśnij słojem, to przyspieszy proces rozpuszczenia się cukru. Następnie zlej syrop z owoców, zmieszaj go z wcześniej zlanym nalewem spirytusowym, wlej także brandy lub rum. Morele zalej przegotowaną i wystudzoną wodą , słój zamknij i odstaw na 24 godziny. W tym czasie wstrząśnij kilkukrotnie słojem. Następnie zlej wodę z owoców , wlej do wcześniej przygotowanego płynu. Trunek odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na około miesiąc do sklarowania. Klarowny płyn zlej znad osadu, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej miesiąc.
 Trunek ten zawiera dużo witamin i dobrze przyswajalnego żelaza. Jest stosowany wspomagająco w anemii oraz na wzmocnienie serca.


 Rada : Jeśli chcesz zrobić morelówkę wytrawną , zmniejsz ilość cukru, możesz zmniejszyć, aż do 25 dkg cukru. Sposób wykonania pozostaje taki sam.

  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



             
                                Na zdrowie !

 
     

1 komentarz: